Петър Стойчев - признат за най-успешния състезател по плувен маратон в

...
Петър Стойчев - признат за най-успешния състезател по плувен маратон в
Коментари Харесай

Петър Стойчев се впуска в ледено предизвикателство в Монголия

Петър Стойчев - приет за най-успешния играч по плувен маратон в света, подхваща ново ледено предизвикателство. Българският плувец отпътува за Монголия, с цел да взе участие в кръг от Световната купа по ледено плуване от шампионата за сезон 2023/2024. Състезанието от календара на Международната организация по ледено плуване (IISA) ще се организира в езерото Хьовсгльол. То е най-малко на няколко милиона години, считано е за " по-малкият брат на Байкал " и съдържа 0,4% от сладководните ресурси на цялата планета. 

Дисциплините са 500 метра, 1000 метра и една миля - по този начин наречената " ледена миля ". 

" Езерото е доста огромно с извънредно чиста вода. В превод името му значи " езеро със синя вода ". От края на октомври до април езерото замръзва. Ледено плуване значи, че температурата на водата би трябвало да бъде под 5 градуса. Имаме информация, че сигурно ще бъде под 3 градуса. Аз съм деклариран за " ледената миля " - най-тежкото предизвикателство с оглед ниската температура на водата и на въздуха. В взаимозависимост от изискванията - дали времето е доста неприятно, уредниците ще преценяват на място дали е прекомерно рисковано да се организира надпреварата на " ледената миля ". Надявам се да се случи. Иначе ще плавам и класическата отдалеченост от 1000 метра, която е в програмата на Световното състезание. Но " ледената миля " е моя цел. Ако температурата на водата е под 1 градус се води " рискова ледена миля ". Много се надявам да е " рискова ледена миля ", тъй като това е в графата " свръхчовешко ", това е голямо тестване на силите, опциите и душeвността на един плувец. За някои разликата сред един километър и една миля ледено плуване на думи може да не се коства огромна, само че в действителност е голяма. Съвсем друго е да плуваш още над 600 метра, когато тялото ти към този момент е преохладено прекомерно доста ", описа Петър Стойчев, който е международен първенец по плуване в ледени води.

Той отпътува за Монголия в неделя. " Летим до Улан Батор, само че забавното е, че по-късно дават, че ни предстоят още над 850 километра път до Хьовсгьол. Навлизане във вътрешността в пустинята Гоби, където е разположено и самото езеро. Това е следващият план, който възнамерявам да извърша сполучливо - след  плуването на Антарктида и на Северния полюс, в този момент е ред и на Монголия ", добавя 11-кратният притежател на Световната купа по плувен маратон, който към този момент реализира фантазията си да се е състезавал на всички континенти.

Стойчев пътува дружно със секундант, който оказва помощ по време на самото плуване, дава упътвания и инструкции, а след това оказва помощ и при възобновяване, което трае сред половин и един час. 

На 4 октомври е планувано тестово плуване от 2 минути. Състезанието е на 5 октомври. 

" Леденото плуване набира все по-голяма известност, а федерацията по ледено плуване се развива с високи темпове. В началото на февруари 2024 година в Орадя, Румъния, ще се организира и първото Европейско състезание по ледено плуване ", сподели още Петър Стойчев.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР